Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram
En Kalıcı Parfüm - En Kalıcı Parfümün Özellikleri

En Kalıcı Parfüm - En Kalıcı Parfümün Özellikleri

En Kalıcı Parfüm - En Kalıcı Parfümün Özellikleri

En kalıcı parfüm yüksek konsantrasyona sahip yani Optima Baz parfüm esansı gibi esanslar kullanılarak hazırlanan parfümlerdir.

Kullanılan parfüm esansı yüksek konsantrasyona sahipse yani saf parfüm esansıysa karışım içinde kullanım miktarlarına göre farklı türlere ve kalıcılık sürelerine sahip olabilmektedir. Standart olarak hazırlanan yada seri üretilen parfümlerde bilinen en kalıcı parfüm türü Eau De Parfum yani EDP parfümdür.

Kalıcılık Sürelerine Parfüm Türlerinin Sınıflandırılması

Parfüm yapımında kullanılan saf parfüm esansının miktarına göre yani karışım içindeki hacmen miktarına göre parfümler sınıflandırılmaktadır.

EAU DE PARFUM (EDP)

Optima Baz parfüm esansları gibi konsantre parfüm esanslarının %25 ve üzerinde kullanıldığı parfümlere Eau De Parfum yani EDP parfüm denir. Bu türdeki parfümlerin kalıcılık süreleri dört gün ve üzerindedir. Standart üretim parfümler içinde en kalıcı parfüm türü Eau De Parfum yani EDP parfümdür.

EAU DE TOILETTE (EDT)

Saf parfüm esanslarının %15 ve üzerinde kullanıldığı parfüm türüdür. Bu parfümlere EAU DE TOILETTE yani EDT parfüm denir. Kalıcılık süresi iki gün ve üzerinde olan parfümlerdir.

EAU DE COLOGNE (EDC)

Konsantre parfüm esanslarının yani saf parfüm esanslarının %10 ve üzerinde kullanıldığı parfüm türüdür. Bu sınıftaki parfümlere EAU DE COLOGNE yani EDC parfüm denir. Kalıcılık süreleri 1 gün ve üzerinde olan parfümlerdir.

En Kalıcı Parfüm

Parfümün içinde hacmen ne kadar çok saf esans varsa parfümün kalıcılığı da aynı oranda artmaktadır. Standart üretim koşullarında yada seri üretim standartlarında bilinen en yüksek kalıcılık etkisi %25 oranında saf esans kullanılan Eau De Parfum yani EDP parfümlerdir. Bu standart üzerinde olan parfümlerse özel üretim parfümlerdir. Özel üretim parfümlerin fiyatları çok yüksek olduğu gibi kullanılacak olan saf parfüm esansına erişim imkanı oldukça kısıtlıdır.

Özel yapım parfümlerde hacmen saf esans oranı %50 seviyesine kadar çıkabildiği için bu tür parfümlerde etkili kalıcılık süresi on güne kadar çıkabilmektedir. Söz konusu parfümlerde bu denli uzun kalıcılık süresi ancak saf esans kullanımıyla mümkün olabilmektedir. Kullanılan esansın konsantrasyonu düşükse yani saf parfüm esansı değilse, hacmen kullanım miktarının yüksek olmasına karşın beklenen kalıcılık etkisine sahip olamamaktadır.

En kalıcı parfümler standart üzeri parfümlerdir. Optima Baz gibi yüksek konsantrasyona sahip saf parfüm esansları kullanılarak evde özel parfüm yapılabilmektedir. 100 ml 80 derece alkol veya alkolsüz parfüm yapılmak isteniyorsa 100 ml %99,9 saflıkta farma kalite mono propilen glikol (propilen glikol) ile 100 ml saf parfüm esansı karıştırılarak standart üzeri kalıcılığa sahip yani en kalıcı olarak nitelendirilebilen parfüm yapılabilmektedir. Bu formül kalıcılığın en yüksek olduğu ve alışılagelmiş standart parfümlerin üzerinde performans sağlayabilmektedir.

Evde En Kalıcı Parfüm Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Evde standart üzeri parfüm yapmak isteyenler öncelikle kullanacakları malzemeleri doğru seçmelidirler. Alkollü yada alkolsüz evde parfüm yapımı kişisel tercihe bağlı olarak değişebilmektedir. Alkolsüz parfüm yapımı hakkında daha detaylı bilgi için Alkolsüz Parfüm Esansı başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Saf Parfüm Esansı

Kalıcılık, kullanılacak olan esansın saflığıyla başlamaktadır. Saf parfüm esansının konsantrasyonuna müdahale edilmesi durumunda yani farklı bileşenlerle seyreltilmesi durumunda seyreltme oranıyla orantılı olarak kalıcılık süresi düşmektedir. Kalıcı parfüm yapımı için muhakkak Optima Baz gibi saf parfüm esanslarının kullanılması gerekmektedir.

Taşıyıcı veya Çözücü

Saf parfüm esansının çözüldüğü bileşene taşıyıcı yada çözücü denilmektedir. Standart parfümlerin yapımında taşıyıcı yada çözücü olarak genellikle etil alkol kullanılmaktadır. Etil alkoller genellikle 96 derecedir yani içeriğindeki alkol miktarı hacmen %96 seviyesindedir. Su ilave edilerek alkol değeri 60 derece ile 80 derece aralığına getirilmektedir.

Evde kendi parfümlerini yapanlar etil alkol temin edemediklerinde votka kullanabilmektedirler çünkü votkanın içeriğinde yalnızca tarımsal kökenli etil alkol ve su bulunmaktadır. Bu iki bileşenden elde edilen taşıyıcılar/çözücüler parfüm yapımında oldukça başarılı sonuçlar verebilmektedirler.

Hem alkolsüz hem de standart üzeri yani özel yapım parfüm istenmesi durumunda taşıyıcı / çözücü olarak alkol yerine farklı bir bileşen kullanılması gerekmektedir. Yüksek konsantrasyondaki saf esanslar yağ bazlı oldukları için en kolay alkol içinde çözünebilmektedirler. Alkol dışında esansları homojen olarak çözüp parfüm yapımı için uygun olan materyallerden biride %99,9 saflık değerindeki mono propilen glikoldür. Aynı zamanda proplen glikol olarak da bilinen bu malzeme alkolsüz parfüm yapımı içinde son derece uygundur. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler alkolsüz parfüm yapımı yazımızı okuyabilirler.

En Kalıcı Parfüm

Doğru bileşenler ve doğru oranlarda karışım yapılması durumunda standart üzeri yani özel yapım parfüm yapımı oldukça zahmetsiz olduğu gibi kalıcılık süresi olarak on günün üzerine çıkılabilmektedir. Parfümde kalıcılık süresini esans ve bileşenler dışında da etkileyen faktörler söz konusu olabilmektedir. Örneğin parfümün uygulandığı yüzey yada bölgenin yıkanması yani şiddetli suya maruz kalması durumunda kalıcılık süresi etkilenecektir. Aynı şekilde parfümün uygulandığı yüzey ayda alana farklı bir koku daha uygulanması durumunda kokular birbiriyle karışacağı için farklı kokular birbirinden etkilenecektir. 

Paylaş: